2016/08/06

VINKKEJÄ LUKIOON

Tosiaan, uusi lukuvuosi lähestyy kovaa vauhtia ja uskon, että löytyy monia uusia lukiossa aloittavia ykkösiä, jotka ovat ihan ihmeissään (ehkä jopa kauhuissaan, niin kuin mä vuosi sitten, haha!) aloittamassa uutta lukuvuotta, uudessa koulussa ja uusien asioiden äärellä. Senpä takia oon koonnut pienen vinkkilistan uusille lukiolaisille! Oisin niin itekkin halunnu, et joku ois kertonu mulle ennestään vähän neuvoja lukiota aatellen, mutta selvisin kuin selvisinkin ekasta vuodesta! Nyt kuitenkin asiaan!


Suunnittele ja aikatauluta.
Oon joskus tainnu mainitakkin, että tää on ehdottomasti mun heikkous.. Mutta tää oikeesti kannattaa! Kun tekee kurssiprojektit jne. ajoissa, niin ne ei sitten kasaannu ja aiheuta koeviikolla stressiä. Kokeisiin lukeminen kannattaa myös suunnitella hyvin, ettei joudu koko kirjaa ja kaikkia muistiinpanoja kahlaamaan läpi edellisenä iltana! Kalenteri on tosi kätevä hankinta tähän hommaan!

Etsi oma oppimistyyli.
Kannattaa mahdollisimman nopeasti koittaa selvitellä millä tavalla itse oppii parhaiten. Kirjoittamalla, lukemalla, kuuntelemalla vai jotenkin muuten? Vielä hienompi homma jos se taktiikka on selvillä jo yläasteelta lähtiessä! Tää helpottaa koko lukioaikaa. Ja jos tuntuu ettei onnistu, niin apua on saatavilla mm. opolta tai erityisopettajalta!


Tee muistiinpanot huolella.
Kannattaa kurssin aikana tehtävät muistiinpanot kirjoittaa huolella ja niin, että niistä saa selkoa vielä myöhemminkin. Varsinkin jos tiedät kirjoittavasi yo-kokeessa jonkin aineen, niin kannattaa sen aineen muistiinpanoihin ainakin panostaa! Toki selkeät muistiinpanot helpottaa lukemista myös ihan tavallisella koeviikolla.

Hanki kirjat ajoissa.
On huomattavasti hyödyllisempää, jos se kirja on hankittuna jo kurssin alkaessa. On tosi ärsyttävä lähtee ottamaan asioissa kiriä sitten kolmen viikon päästä kun oot vihdoin saanu aikaseks hankittua sen kirjan. Ja hankkimalla sen kirjan ajoissa vältyt myös opettajan nalkutukselta:D

Tee läksyt.
Mun lukiossa monikaan opettaja ei tarkasta läksyjä, vaan luottaa siihen että ne tehdään. Lukiossa opettajat ei enää huolehdi sun koulunkäynnistä, vaan sun tarvii huolehtia ihan ite. JA myös lukuläksy on läksy, joka helpottaa huomattavasti sun valmistautumista koeviikkoon, kun on ees pieni aavistus siitä, mistä siellä kirjassa puhutaan.


Nuku riittävästi.
Niin kliseiseltä kun tää kuullostaakin, niin on huomattavasti hyödyllisempää nukkua yöllä, kuin kuittailla univelkoja sitten tunnilla, oli siellä tunnilla miten tylsää tahansa. Kun on riittävästi nukkunut yöllä, niin se työteho koulussa pysyy parempana ja oppiminen helpottuu!

Älä säikähdä laskeneita numeroita.
On ihan normaalia, jos oot yläasteella saanut jostain aineesta ysiä, mutta lukiossa saatkin kasia tai seiskaa. Asiat vaan yksinkertaisesti vaikeutuu ja jotkin numerot laskevat. Sun loppuelämä ei kuitenkaan oo kiinni muutamasta kurssinumerosta, joten ei kannata turhaan kasvattaa harmaita hiuksia laskeneista numeroista.

ÄLÄ STRESSAA LIIKAA!
Vaikka lukio onkin ajoittain rankkaa, niin ei siitä pidä ruveta stressaamaan. Jos tuntuu liian rankalta, asiasta voi mennä puhumaan ryhmänohjaajalle tai opolle. Kannattaa myös panostaa enemmän niihin aineisiin, jotka aikoo kirjoittaa. Jokaisesta aineesta ei tarvitse saada kymppiä. Välillä on myös ok olla laiska, kunhan se ei muutu tavaksi. On tärkeetä myös muistaa rentoutua ja pitää yllä harrastuksia lukion ohella! Älkää olko naimisissa sen koulun kanssa ;)


Pakko myöntää, että en mäkään aina niin ahkeran tunnollinen lukiolainen ole. Välillä (tai aika useestikkin) oon se lukiolainen, jonka silmäpussit roikkuu koeviikon aamuna polvissa, kun en oo tajunnu aloittaa lukemista ajoissa. Välillä oon se, joka kuittaa lukuläksyn sillä, että "joojoo kyllä mä tiiän mistä tässä puhutaan". Mut kuten sanottu, välillä on ok olla laiska. Kyllä mä silti selvisin ja ekan vuoden jälkeen kurssinumeroiden plakkarissa on lähinnä ysiä ja kasia sekä kolme seiskaa. 

Millä mielellä te olette aloittamassa uutta lukuvuotta?
Entä lievensikö nämä vinkit kenenkään lukionsa aloittavan "jännitystä"?:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

★ Nikon D3100, Nikkor AF-S 18-55mm
★ Minut tavoittaa myös sähköpostilla: jennnuin@gmail.com
★ Tarkastan jokaisen kommentin ennen julkaisua, joten älä turhaan lähetä kommenttiasi kahdesti!

KIITOS KOMMENTISTA!